Lago PetenHet door regenwoud omgeven Lago Peten-Itza is met 99 vierkante kilometer een van de grootste meren van Guatemala. De meeste inwoners van de staat Peten wonen in een van de kleine dorpjes aan het meer. De grootste gemeenschap is te vinden in Santa Elena, wat met een kleine weg is verbonden met Flores. Santa Elena heeft een vliegveld en is het commerciële centrum van Peten. Er zijn banken, markten en hotels. 

Nabij Santa Elena vind je Las Cuevas, deze grot kan je tijdens een ongeveer 45 minuten durende tour bezichtigen.

Flores, de hoofdstad van Peten, is gelegen op een klein eiland in Lago Peten-Itza. Er wonen ongeveer 2000 mensen wonen in dit rustige dorpje. De Maya gebouwen in Flores hebben de komst van de Spanjaarden niet overleeft, ze zijn vervangen door een plein met een kathedraal en een koloniaal overheidsgebouw. Het kan bereikt worden via een smalle weg met kinderkopjes. 

Er zijn in Flores meer dan voldoende souvenirshops en restaurants. Nabij Flores en Santa Elena is het Paraiso Escondido. Een dierentuin waar je de lokale diersoorten, waaronder apen en jaguars, kan zien. 

Tussen Santa Elena en Tikal ligt het stadje El Remate. El Remate begint aan populariteit te winnen onder toeristen die Tikal bezoeken, omdat het aantal accommodaties in Tikal beperkt en prijzig zijn. In de buurt van El Remate kan je fietsen, paarden of bootjes huren (kijk uit voor krokodillen) of uitrusten aan het meer. Op loopafstand van El Remate ligt het Biotopo Cerro Cahui, een wildreservaat van 650 hectare. Twee paden, de langste 6,6 km, leiden door het park. Vanuit het park heb je schitterende uitzichten over het meer en waarschijnlijk zul je onderweg de Howler Monkeys tegenkomen of horen. Van oktober tot april verblijven grote groepen vogels in het park tijdens hun migratie. Voor overnachting in El Remate is La Casa de Don David een aanrader. De kamers zijn mooi en schoon en beschikken allemaal over een eigen hangmat voor de deur.

Comments powered by CComment