TikalTikal is veruit de meest imposante van de Maya sites in Mexico en Guatemala. Gedomineerd door 5 grote, steile tempels, stijgt Tikal ver boven het regenwoud uit. Vanaf de tempels heb je een schitterend uitzicht over de jungle waar de toppen van de tempels tevoorschijn komen (Star Wars liefhebbers zullen het uitzicht vanaf Temple 4 herkennen).

De site is zo omvangrijk dat je eenvoudig zou kunnen verdwalen in de jungle waarin het gelegen is. Naast de tot 60 m hoge tempels bestaat Tikal uit duizenden andere gebouwen, sommigen nog deels of geheel begraven onder een dikke laag vegetatie. Dit geeft Tikal een mystiek uiterlijk; onder elke heuvel kan een tempel schuilgaan. 

Tikal is gelegen in Parque Nacional Tikal, een beschermd gebied van ongeveer 370 vierkante kilometer aan de rand van het Maya Biosphere Reserva. Wandelend door Tikal heb je een grote kans howler of spider monkeys, parkieten of een tucan te zien. Als de parkwachters het toelaten, is het zeker de moeite waard de zonsondergang vanaf een van de tempels te bekijken. 

Op het terrein zijn enkele hotels. Matige kamers voor een flinke prijs en vooral het eten in de hotels is slecht voor de prijs die je ervoor betaald maar... je overnacht dan wel aan de rand van de tempels. 

Tikal is rond 700 voor Christus voor het eerst bevolkt geweest. De eerste gebouwen dateren uit 500 voor Christus, de eerste ceremoniële gebouwen, waaronder de North Acropolis, dateren uit 200 voor Christus. Twee eeuwen later was Tikal een van de grotere steden in de Maya wereld met een grote bevolking en werd begonnen met de bouw van de Great Plaza. Rond deze tijd werd Tikal echter nog altijd gedomineerd door het grotere El Mirador op 65 kilometer van Tikal. 

De wisseling van de macht ontstond nadat de handel in grote delen van Guatemala stil kwam te liggen door een vulkaanuitbarsting in El Salvador. El Mirador werd door een groot deel van de bevolking verlaten en Tikal, onder leiding van Great Jaguar Paw, werd de nieuwe machthebber in Peten. Tikal groeide uit tot een van de grootste Maya steden met 50 tot 100.000 inwoners. 

Halverwege de 6e eeuw werd Tikal echter veroverd door Lord Water uit Belize. De groei stagneerde lange tijd door deze verovering totdat Ah Cacaw de macht overnam in Tikal. In de jaren die volgden groeide Tikal opnieuw tot het grote machtscentrum uit. 

De oorzaak is niet bekend maar rond het jaar 900 stortte de gehele Maya cultuur ineen. Volgens sommigen waren aardbevingen de oorzaak van het verval, anderen menen dat overbevolking de oorzaak is geweest. Tikal ontsnapte in ieder geval niet aan het plotselinge verval; tegen het einde van de 10e eeuw was het volledig verlaten. Pas in 1848 werd Tikal ontdekt tijdens een expeditie.

Monumenten

Een opsomming van alle monumenten zou ondoenlijk zijn. Tikal is zo uitgebreid dat je met gemak enige dagen rond kan lopen en steeds weer nieuwe gebouwen zou ontdekken. Het meest indrukwekkende deel van Tikal is de central area. Hier staan de vijf grootste tempels van Tikal. Als je de rest van Tikal wilt verkennen, kan je het best een gids of plattegrond meenemen; ieder jaar verdwaald er wel een toerist in de omliggende jungle. 

Vanaf de ingang richting Great Plaza passeer je allereerst Complexes Q en R. Dit zijn de tweeling piramides gebouwd door Chitam ter ere van de katum ( 20 jaren van 360 dagen). Voorbij complex R ligt aan de linkerkant East Plaza. Kort hierna ben je in het hoogtepunt van Tikal; Great Plaza. Hier vonden de ceremoniële en religieuze gebeurtenissen plaats in Tikal. Temple 1, Temple of the Grand Jaguar, heeft een hoogte van 44 meter en is de meest bekende tempel van Tikal. Hier is de tombe van Ah Cacaw (Lord Chocolate) gevonden. Tegenover Temple 1 staat Temple 2, Temple of the Masks. Tempel 2 is eenvoudiger te beklimmen tot een hoogte van 44 meter en biedt een schitterend uitzicht over Tikal. The North Acropolis is een van de meest complexe gebouwen uit de Maya cultuur. Aan de andere kant van de Great Plaza is de Central Acropolis. Dit is een verzameling van kleinere gebouwen. Het doel van deze gebouwen is niet bekend. Achter de Central Acropolis staat Temple 5. Deze temple is recentelijk gerestaureerd en biedt uitzicht op Temple 1 en Central Acropolis. 

Naar het westen staat de 55 meter Tempel 3, deze tempel ligt grotendeels onder een dikke laag jungle vegetatie. Tempel 4 is de hoogste tempel van Tikal met 64 meter. Volgens archeologen is Tempel 4 de rustplaats van Coon Chac. Het is een steile klim naar de top van deze tempel maar het is de moeite meer dan waard. Vanaf de top zie je niets dan jungle, alleen onderbroken door de toppen van de tempels aan de Great Plaza.

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

 

Comments powered by CComment