AntiguaAntigua is een van de mooiste koloniale steden van Guatemala. De architectuur, de wegen met de kinderkopjes en de ligging tussen drie vulkanen (Agua, Fuego en Acatenango) geven de stad een authentieke atmosfeer. 

Antigua heeft voor iedere toerist veel te bieden; de koloniale architectuur uit de 16e en 17e eeuw, de vele kunsttentoonstellingen, de schitterende natuur rondom Antigua, een rijke keuze aan restaurants en cafés en ruim 75 taalscholen.Vanuit Antigua zijn uitstapjes naar koffie- en notenplantages en indianendorpjes mogelijk. 

Antigua is opgericht in 1543. Ooit was het een van de 3 belangrijkste koloniale steden van centraal Amerika. De stad was dankzij de vele kerken, kloosters en kathedralen vooral religieus gezien van groot belang. Antigua was oorspronkelijk gevestigd nabij de Maya stad Iximché. De Spanjaarden werden hier echter al snel verjaagd door de oorspronkelijke bevolking. De stad werd vervolgens verhuisd naar het dal tussen de vulkanen Agua en Fuego. Kort daarna werd de stad door een overstroming weggespoeld. Uiteindelijk werd de voormalige hoofdstad van Guatemala op de huidige locatie opnieuw opgebouwd waar het sindsdien al ruim 400 jaar bestaat. 

Na een grote aardbeving in 1773 werd Guatemala City de nieuwe hoofdstad van Guatemala en verlieten meer en meer bewoners Antigua. Pas aan het eind van de 18e eeuw raakte de stad weer bevolkt en werd de omgeving door koffieboeren verbouwd. 

Vandaag de dag komen iedere dag duizenden toeristen richting Antigua en is de stad ontzettend populair voor jongeren die de Spaanse taal willen leren in een van de vele taalscholen en archeologiestudenten. Ondanks deze drukte heerst er een rustige sfeer op de pleinen van de stad. 

Een bijzondere periode om Antigua te bezoeken is tijdens Pasen. Tijdens deze dagen trekt een grote stoet mensen met religieuze afbeeldingen en kruizen door de straten van Antigua. De festiviteiten beginnen op Aswoensdag en bereiken een hoogtepunt op Goede Vrijdag. Je zal vroeg de straat op moeten en alleen voetgangers zijn toegestaan op de route waarin de festiviteiten plaatsvinden. De route wordt weergegeven door paarse linten op de ramen en de wegen worden bedekt met tapijten. Deze dagen is de lucht vol van de geur van bloemen en wierook.

Monumenten

Het aantal monumentale gebouwen in Antigua is overweldigend. De meest indrukwekkende gebouwen zijn Santa Catalina, La Merced, Casa popenoe, Las Capuchinas en San Francisco. De Santa Catalina overspant de 5 Av Norte. De boog is gebouwd in 1609 en was bedoeld voor de nonnen uit het aangrenzende klooster. Dankzij de boog konden de nonnen zich van een kant van het klooster naar de andere zonder te worden gezien. La Merced is gelegen aan het einde van de Santa Catalina. Hoewel de ruines rondom de kerk anders doen vermoeden, is de kerk vandaag de dag nog altijd in gebruik. Casa Popenoe is een in uitstekende staat verkerend koloniaal huis aan de 5 C Oriente. Het huis werd oorspronkelijk door een Spaanse rechter bewoond en daarna enige tijd door Dr Wilson Popenoe. Het dak van het huis biedt uitzicht over een groot deel van Antigua. Even voorbij Casa Popenoe ligt de oudste kerk van Antigua; San Fransisco. De kerk is gebouwd in 1579. Las Capuchinas ten slotte, is een vervallen klooster aan de 2 Av Norte gebouwd in 1726.

Musea

Antigua heeft een aantal permanente musea; het Museo del Libro aan de 5e Calle Oriente heeft een grote verzameling koloniale boeken. Eveneens aan de 5e Calle Oriente is het Museo de Arte colonial met kunst en architectuur uit de 16e en 17e eeuw. In de Palacio del Ayuntamiento is het Museo de Santiago gevestigd. Op de hoek van de 1e Avenida en 5e Calle Oriente ligt de Casa Popenoe.

Comments powered by CComment