Chichen ItzaChichen Itza is een van de best gerestaureerde en bekendste sites van Mexico. Helaas is het ook de meest toeristische. Jaarlijks trekt Chichen Itza meer dan een miljoen toeristen vanuit Merida en Cancun. Vanuit beide steden kan Chichen Itza binnen een paar uur bereikt worden via de uitstekende snelweg of met een klein vliegtuig. 

Als je rustig in Chichen Itza wilt rondlopen zonder hordes toeristen, kan je het beste overnachten in een van de nabij gelegen dorpjes. De busladingen toeristen uit Cancun komen pas rond het middaguur in Chichen Itza aan. Piste ligt op enkele minuten lopen van Chichen Itza maar is een erg onaantrekkelijk dorpje. 

Chichen Itza, Maya voor 'Mond van de waterput', was een van de grootste Maya steden met het hoogtepunt tussen de 11e en 13e eeuw. Hier bevond zich het politieke en militaire machtscentrum en hiervandaan werden alle handelsroutes gecontroleerd. Chichen Itza is omstreeks 435-455 na Christus opgericht en heeft twee periodes van bevolking meegemaakt: de eerste tussen 435 en 692, de tweede van 948 tot 1204. 

De bouwstijlen van de twee periodes zijn verschillend; de tweede periode zou sterk beïnvloed zijn door de Toltec. Uit de tweede periode zijn gebouwen als El Castillo, Juego de Pelota en Templo de los Guerreros afkomstig. Tegenwoordig omvat de site 15 vierkante kilometer. De verschillende bouwstijlen laten de ontwikkeling van de Maya in een aantal eeuw zien.

Monumenten

Het meest indrukwekkende gebouw van Chichen Itza is El Castillo (het Kasteel), een tempel opgedragen aan de Mexicaanse god Kulkulkan. Volgens sommigen is de tempel over een bestaande, kleinere tempel gebouwd. De vier trappen van El Castillo hebben ieder 91 treden, het gezamenlijke aantal samen met de treden op de top van de tempel, is gelijk aan het aantal dagen in een jaar: 365. Eenmaal per dag in maart en september vormen de schaduwen van een van de trappen, de staart van de 'serpent' wat doorloopt tot het hoofd hiervan. 

Nabij El Castillo ligt het platform van Venus. Een klein vierkant monument met aan iedere zijde religieuze sculpturen. Vlakbij het platform is een muur gedecoreerd met menselijke schedels. Volgens sommigen zijn dit weergaven van mensen die op het platform van Venus aan de goden zijn geofferd. 

De 'Juego de Pelota' (balveld) is met een lengte van 168 meter en een breedte van 78 meter een van de grootste in Midden-Amerika. Het is een van de 13 overgebleven balvelden. Hier werden vroeger religieuze sporten beoefend. Het veld bestaat uit 2 verticale muren met een afstand van 36 tussen beide muren. In het midden van de muur is een ring gedecoreerd met religieuze kenmerken. Aan de andere zijden van het veld zijn de tribunes voor de hooggeplaatste bezoekers. De akoestiek van het veld is zo goed, dat een persoon op een tribune rustig kan converseren met iemand op de tribune aan de overzijde. 

De Templo de los Guerreros (tempel van de Krijgers) dankt zijn naam aan de vele krijgers die zijn weergegeven in de pilaren. Het dak van de tempel is lang geleden al bezweken. Deze tempel lijkt erg op de Tempel van Tlahuizcalpantecutli in Tula. Om deze reden denken velen dat Chichen Itza door de Toltec cultuur beïnvloed is. 

De Caracol (Observatorium) is een van de weinige ronde gebouwen van de Maya. Het gebouw diende om door de ramen in het bovenste deel van het gebouw astronomische waarnemingen te maken. De vorm van het gebouw is gelijk aan hedendaagse observatoriums. 

Een breed voetpad leidt naar de Cenote Sagrado (Heilige Waterput). Deze put heeft een diameter van 60 meter en is ongeveer 20 meter diep. Het werd gebruikt voor religieuze en ceremoniële doeleinden. Volgens de Maya was het water uit de put afkomstig van de regengoden. Aan de zuidkant van de cenote staat een altaar waar mensen zouden zijn geofferd tijdens religieuze ceremonies. Uit de put zijn later veel koperen, gouden, jade en stenen objecten vanuit heel Mexico opgedoken en zijn er menselijke botten gevonden.

Comments powered by CComment