CobáCobá is één van de oudste en belangrijkste archeologische Maya site gelegen in het zuidoosten van de Mexicaanse staat Quintana Roo. De site is moeilijk te bereiken maar zeer de moeite waard. De naam Cobá betekend 'golvend water' en is afgeleid van de vijf meren in de omgeving van de site.

Cobá heeft de hoogste piramide in de omgeving en heeft het grootste aantal zogenaamde 'sacbeob', stenen wegen aangelegd door de Maya. Een van deze sacbeob heeft een lengte van 100 kilometer. Volgens archeologen een bewijs dat Cobá ooit een belangrijke stad was. Cobá is ontdekt aan het eind van de 19e eeuw en tot op heden is nog maar een klein deel van de gebouwen uitgegraven.

Omdat Cobá niet aan de toeristische busroutes ligt en er tal van paden door de dichte jungle leiden is het er vaak erg rustig. Om bij de grootste piramide te komen, zul je een 3 km lang pad moeten volgen. Bij de ingang staat gidsen te wachten om je een rondleiding te geven of je kunt zelf op ontdekking uitgaan via de vele paden. Blijf wel op de paden want je kunt makkelijk verdwalen in de dichte jungle! Trek minimaal een halve dag uit om de hoofdgebouwen te bekijken. Cobá is geen drukbezochte site. Het is niet gelegen aan de routes van de tourbussen en de meeste toeristen kiezen eerder voor het nabijgelegen Tulum. De site is dagelijks geopend van 8:00 tot 17:00.

Cobá was vanaf 600 n.Chr. een sterk groeiende stad hoewel het al zo'n duizend jaar eerder was opgericht. Het heeft meer overeenkomsten met Tikal in Guatemala dan met de Mexicaanse nabijgelegen steden en archeologen vermoeden ten minste één huwelijk tussen de hooggeplaatsten van beide steden.

Monumenten

De eerste groep monumenten (Groupo Cobá) is gelegen in het zicht van de ingang. Het meest in het oog springende monument is La Iglesia, een piramide van 20 meter hoog. De trap naar de top is stijl en grotendeels versleten.

De grootste piramide van Cobá, Nochoch Mul, is 2 kilometer verder gelegen. De wandeling door de jungle gaat langs verschillende interessante stele. Nohoch Mul is 42 meter hoog een torent ver boven de jungle uit. Hoewel de trap grotendeels vervallen is, is de klimtocht naar de top niet moeilijk en het uitzicht vanaf de top zeer de moeite waard. Een kleiner pad vanaf de ingang naar Nohoch Mul leidt naar Conjunto Las Picturas waar nog kleur te zien is in de top van de piramide.

Comments powered by CComment