PalenquePalenque is Maya voor 'Mooie Maya stad' en is rond 500 na Christus opgericht. Het beleefde een hoogtepunt tussen 600 en 800 na Christus. Onder leiding van Pakal groeide Palenque van 615 tot 683 na Christus uit tot een belangrijke en indrukwekkende stad.

Monumenten

Een van de meest indrukwekkende gebouwen, de Temple of the Inscriptions, vertellen de geschiedenis van Palenque vanaf 692 na Christus. 

De Temple van Pakal diende als mausoleum voor de leider waarmee het uniek is in de Maya cultuur. Pakal werd opgevolgd door zijn zoon, Chan-Balum, die Palenque politiek en economisch verder opbouwde. De temple of the Inscriptions werd onder zijn leiding voltooid en hij startte de bouw van de tempels rond het Plein van de Zon. 

Tijdens het hoogtepunt oefende Palenque invloed uit op Maya sites in heel Mexico en Guatemala. Na het overlijden van Chan-Balum stopt de ontwikkeling van Palenque en neemt de invloed af. De precieze oorzaak is niet bekend maar rond de 10e eeuw is Palenque grotendeels verlaten. De site raakt snel overwoekert door de jungle totdat het aan het eind van de 18e eeuw door Spanjaarden ontdekt wordt op aanwijzingen van de Maya. 

Naast de Temple of the Insriptions en de Temple of Pakal heeft Palenque nog een aantal interessante gebouwen. Tegenover de Temple of the Insriptions staat El Palacio. De toren van El Palacio, voor zover bekend een uniek gebouw in de Maya cultuur, is in 1955 gereconstrueerd. Rond het Plein van de Zon staan vier tempels. het plafond van de Temple of the Sun heeft de best bewaard gebleven inscripties die teruggaan tot 642 na Christus. De Temple of the Cross is de grootste tempel van de vier. 

Het dorp Palenque is nabij de site gelegen en biedt voldoende gelegenheid om te overnachten of eten. Vanuit het dorp kan een excursie naar Agua Azul en Misol Ha genomen worden. Met openbaar vervoer vanuit Agua Azul of Misol Ha verder reizen is lastig, probeer dit op tijd te plannen.

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

 

Comments powered by CComment