UxmalOp ongeveer 80 km ten zuiden van Merida ligt het tempelcomplex Uxmal. Sinds 1996 maakt Uxmal, een van de grootste Maya steden, deel uit van de beschermde monumentenlijst van de Unesco. De stad was gebouwd rond 450-600 na Christus maar het vruchtbare gebied werd al vele eeuwen voor die tijd door boeren bewoond. De klassieke bouwstijl in Uxmal is voornamelijk Puuc. Uxmal, Maya voor '3 keer gebouwd', beleefde zijn hoogtepunt tot 900 na Christus.

Monumenten

Het grootste gebouw in Uxmal is de ellipsvormige Piramide van de Tovenaar. De steile piramide heeft een hoogte van 38 meter en geeft een schitterend uitzicht over de complete site. Het gebouw is in verschillende periodes gebouwd; iedere tempel is bovenop de bestaande tempel gebouwd. 

Ook Uxmal heeft een balveld (Juego de Pelota) bestaande uit twee muren met ringen. Het veld heeft een lengte van 34 meter en is 10 meter breed. In vergelijking met andere Maya sites is het balveld van Uxmal erg klein en eenvoudig. 

Het Paleis van de Gouverneur (Palacio del Gobernador) is niet zo zeer indrukwekkend om de afmetingen maar meer om de versieringen. De stenen mozaïeken en de vele maskers van de god van de regen Chaac geven het gebouw een schitterend uiterlijk. 

Chaac was een van de belangrijkste goden van Uxmal omdat de stad geen nabijgelegen rivier of meer heeft. De stad was grotendeels aangewezen op regen wat opgevangen werd in de grote kunstmatige waterreservaten. De astronomische kennis van de Maya blijkt ook in Uxmal; de hoofdingang van de Palacio del Gobernador ligt in een rechte lijn met Venus. 

Een ander indrukwekkend gebouw van Uxmal is de Casa de las Tortugas (huis van de schildpadden). Het gebouw gedecoreerd met vele stenen afbeeldingen van schildpadden. 

Liefhebbers kunnen de gebouwen ook na zonsondergang bewonderen tijdens de licht- en geluidsshow.

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

 

Comments powered by CComment