Agua Azul en Misol HaOp 50 kilometer van Palenque, richting San Christóbal de las Casas, liggen de spectaculaire watervallen van Agua Azul omgeven door jungle. Over een afstand van ongeveer 2 kilometer daalt de rivier 1 kilometer in hoogte.

De waterversnellingen veroorzaken vele klein watervallen. De nabijgelegen heuveltoppen geven een schitterend uitzicht op de rivier en de jungle. Tijdens het regenseizoen zijn de watervallen indrukwekkender maar het water heeft niet de helderblauwe kleur die het in april en mei heeft. In Agua Azul zijn restaurants en enkele heel eenvoudige maar goedkope hotels. 

Ongeveer 20 kilometer vanaf Palenque ligt Misol-Ha, een hoge waterval temidden van de tropische jungle. Het is mogelijk om achter de waterval langs te lopen, in het water onder de waterval te zwemmen of een gevaarlijke grot naast de waterval te bezoeken. Nabij Misol-Ha is een restaurant en eenvoudige cabanas. 

Tussen Misol-Ha en Agua Azul ligt Agua Clar. Dit is geen spectaculair gebied zoals Agua Azul of Misol-Ha maar omdat de Shumulhá hier rustig stroomt is zwemmen hier, in tegenstelling tot de rivier bij Agua Azul en Misol-Ha, veilig. 

De Canon del Sumidero is een indrukwekkende, natuurlijk gevormde kloof een paar kilometer vanaf Tuxtla Gutierrez. Per jungle boot kan de rivier Grijalva afgevaren worden op zoek naar de krokodillen, vogels en reptielen. De boottocht duurt meestal 2 uur en vertrekken vanaf verschillende locaties. Buiten het hoogseizoen varen niet alle boten en de boten die wel varen zijn vaak duurder.

Comments powered by CComment