Mexico

MexicoNadat het land 3 eeuwen onder Spaans bewind viel, werd het in het begin van de 19e eeuw onafhankelijk. De bijna 105 miljoen inwoners van Mexico bevolken een totale landoppervlakte van 1.923.040 km2. Mexico grenst in het zuiden aan Guatemala en Belize en in het noorden aan Texas.

De belangrijkste taal van Mexico is het Spaans, gevolgd door verschillende Maya talen, Nahuatl en overige talen van de oorspronkelijke inwoners van Mexico. De valuta van Mexico is de peso (MXN).

Guatemala

GuatemalaGuatemala werd onafhankelijk van Spanje in 1821. Tijdens de tweede helft van de 20e eeuw had Guatemala te maken met een 36 jaar durende guerrilla oorlog. De oorlog kwam ten einde in 1996 nadat de overheid een vredesovereenkomst tekende. De oorlog had toen al aan meer dan 100.000 mensen het leven gekost en had een vluchtelingenstroom van ruim 1 miljoen mensen veroorzaakt.

Tegenwoordig bevolken bijna 14 miljoen mensen een oppervlakte van 108.430 km2. De belangrijkste talen in Guatemala zijn Spaans en 23 verschillende indiaanse talen. Guatemala grenst aan Belize, El Salvador, Honduras en Mexico. De valuta van Guatemala is de quetzal (GTQ).

Belize

BelizeGeschillen tussen Engeland en Guatemala zorgden ervoor dat Belize (voorheen Brits Honduras) pas in 1981 onafhankelijk werd van Engeland. Pas in 1992 erkende Guatemala het nieuwe land. De economie van Belize is voornamelijk afhankelijk van het toerisme.

Van de landen aan La Ruta Maya is Belize met een oppervlakte van 22.806 km2 veruit het kleinste. Het heeft in 2003 een bevolking van 266.440. Engels, de officiële taal van Belize, wordt het meest gesproken, gevolgd door Spaans, Maya, Garifuna en Creole. Belize grenst aan Guatemala en Mexico. De valuta van Belize is de Belizaanse dollar (BZD).

Honduras

HondurasHonduras werd, gelijk met Guatemala, onafhankelijk van Spanje in 1821. Na verschillende militaire regeringen, kreeg het land in 1982 voor het eerst een democratisch gekozen regering.

Honduras grenst aan Guatemala, Nicaragua en El Salvador. Het land met een landoppervlakte van 111.890 km2 wordt door ruim 6,5 miljoen mensen bevolkt. De voertaal van Honduras is Spaans, gevolgd door Indiaanse dialecten. De valuta van Honduras is de lempira (HNL).