Yaxchilán Yaxchilán is prachtig gelegen midden in de jungle van de Mexicaanse staat Chiapas. Gedurende the Klassieke periode bloeide de invloed en de handelspositie van Yaxchilan. Het was één van de belangrijkste steden in de regio van 681 tot n.Chr. tot 800. Rond 810 n.Chr. was de stad grotendeels verlaten. 

De schitterende muur- en plafonddecoraties maken van Yaxchilán één van de mooiste Maya site van Mexico. Vergeet geen zaklantaarn mee te nemen tijdens een bezoek aan deze site! 

In de omliggende jungle heb je een goede kans om brulapen te zien en horen.

Monumenten

Het hoofdpad vanaf de ingang leidt naar het doofhofachtige El Laberinto, gebouwd tussen 742 en 752 n.Chr. Vanaf dit gebouw bereik je het Gran Plaza. 

Aan de Gran Plaza vind je Edificio; volgens archeologen ooit gebruikt als sauna. Stela 1, eveneens gelegen aan Gran Plaza wordt geflankeerd door beelden van een jaguar en een krokodil. Het laatste indrukwekkende gebouw wat in Yaxchilán is gebouwd is Edificio 20. Dit gebouw is tijdens het bewind van Itzamnaaj B'alam gebouwd. 

Vanaf Stela 1 volg je een trap naar Edificio 33, de best bewaarde tempel van Yaxchilán. Voor een schitterend uitzicht over Yaxchilán en de bergen van Guatemala mag je Edificio 41 niet missen. 

Vanaf de ingang van het park gaat een pad aan de rechterkant richting Pequena Acrópolis. Dit is een groep ruines gelegen op een kleine heuvel.

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

 

Comments powered by CComment