Belize CityBelize werd in 1544 door de Spanjaarden veroverd. In die tijd leefden er ongeveer 200.000 Maya in Belize. De Spanjaarden stichtten echter geen grote stad in Belize. De kolonisering werd beperkt tot het bouwen van enkele religieuze vestigingen. Pas aan het einde van de 16e eeuw werd aan de monding van de Belize River de eerste stad gesticht. De 'Baymen', zoals de Britse stichters zichzelf noemden, vestigden zich in Belize Town met hun slaven en hun familie. 

Het duurde tot 1783 voordat Spanje de rechten van de Britse kolonisten erkende. De steeds grotere Britse invloed heeft de stad het typisch Engelse uiterlijk gegeven.

In 1862 werd Belize een kolonie van Brits Honduras met Belize City als administratief centrum en in 1871 werd het land officieel een kolonie van Groot Britanie. Pas in 1981, nadat enkele orkanen Belize City voor een groot deel vernielde, kreeg Belize de onafhankelijkheid terug. 

Tegenwoordig wonen er ongeveer 60.000 mensen in Belize City, voornamelijk creolen, afstammelingen van voormalige slaven. Zij geven de stad een rustige, Caribische sfeer. Belize kan door de Haulover Creek opgedeeld worden in een noordelijk en een zuidelijk deel. In het noorden zijn de duurdere hotels, de consulaten en ambassades en de huizen van de rijkere Belizianen. In het zuidelijke deel zijn de banken, markten en kantoren.

Monumenten

In 1928 werd de, in Liverpool gebouwde, Swing Bridge geopend. De brug is uniek in Midden- en Zuid-Amerika. Het trekt niet veel verkeer meer sinds er een nieuwe brug gebouwd is een paar honderd meter verderop. 

Ten noorden van de rivier staat de Bliss Lighthouse, vernoemd naar de excentrieke Baron Bliss. Baron Bliss vertrok in 1928 richting Belize om te vissen. Zonder ooit in Belize aan land te zijn geweest overleed hij echter aan een ziekte. Na zijn dood liet hij zijn vermogen na aan de inwoners van Belize. Met dit geld zijn onder andere markten, wegen en watervoorzieningen gebouwd. De dag van zijn overlijden, 9 maart, is een nationale feestdag in Belize. 

Het aan de rivier gelegen Mermorial Park is een monument ter nagedachtenis aan de Belizianen die in de Eerste Wereldoorlog zijn overleden. In de omgeving van het park zijn vele koloniale huizen te vinden. Op de hoek van Hutson Street en Gabourel Lane staat de ambassade van de Verenigde Staten gevestigd in een koloniaal gebouw. Het gebouw is in New England gebouwd in de 19e eeuw en in delen naar Belize verscheept. 

Het zuidelijke deel van Belize City is wat ouder dan het noordelijke deel. Een groot deel van de commerciële activiteiten in Belize City vindt plaats aan Albert Street. Naast banken en supermarkten vind je hier veel souvenirwinkels. Aan Regent Street liggen vele koloniale gebouwen zoals het Court House. Dit gebouw is in 1926, nadat het oorspronkelijke gebouw door brand was vernietigd, opnieuw opgebouwd. Een van de oudste gebouwen van Belize is de St John's Cathedral in Albert Street. De bouw duurde van 1812 tot 1820. De stenen die voor de bouw van de kathedraal zijn gebruikt, zijn overgekomen uit Engeland. Tegenover de kathedraal staat het Government House museum. Het is gebouwd in 1814 en was oorspronkelijk de woning van de gouverneur van Belize. Sinds 1996 is het gebouw open voor het publiek.

Comments powered by CComment