MeridaMerida is de hoofdstad van de staat Yucatan. Op zichzelf is Merida een bijzondere stad maar het is ook een perfecte uitvalsbasis voor excursies naar Chichen Itza en Uxmal of kleinere sites als Sayil, Kabah, Labna en Edzna. De stad is opgericht in 1542 door Fransico de Montejo en is uitgegroeid tot een van de grootste en mooiste koloniale steden van Mexico. Ondanks de bevolking van ongeveer 1 miljoen mensen heeft, is het een rustige stad.

Het centrum van de stad wordt gevormd door de Plaza Mayor, omgeven door koloniale gebouwen uit de 17e en 18e eeuw. 

In 1840 overleefde de stad een bloedige strijd met de Maya en begon aan het eind van dezelfde eeuw aan een periode van economische groei. Doordat de stad geen verbinding met de rest van Mexico had door wegen of treinrails, was de band met Europa groter dan de band met Mexico. De Europese invloeden zijn duidelijk te zien in de architectuur van de stad. 

Hoewel de stad een uiterlijk van een 18e en 19e eeuwse stad heeft, biedt het alle gemakken van een moderne stad; goede hotels en pensions, uitstekende restaurants, cafés en discotheken.

Monumenten

Het oudste gebouw van Merida is de Casa de Montejo, gebouwd in 1543 uit stenen van de Maya stad T'ho. Het gebouw werd door de Spaanse oprichter van Merida, Don Francisco de Montejo, bewoond. 

De Kathedraal San Idelfonso is een van de belangrijkste historische gebouwen in Yucatan. 

Het is gebouwd met de stenen van de piramides van de Maya stad T'ho en is de eerste kathedraal gebouwd in Midden Amerika. De bouw van de kathedraal begon in 1561 en duurde tot 1598. Boven het altaar in de kathedraal staat een van de grootste kruizen ter wereld. 

Naast de Kathedraal ligt El Ateneo Peninsular. Het voormalige huis van de aartsbisschop heeft een schitterend interieur. Merida's huidige stadshuis aan de Plaza de Mayor is gebouwd in 1735. De klok op het gebouw is in 1871 vanuit Europa overgekomen. 

Eveneens aan de Plaza de Mayor is het overheidspaleis, gebouwd in 1892 en verbouwd in 1905. Naast overheidskantoren, bevat het gebouw tegenwoordig op de tweede verdieping een museum over de geschiedenis van Yucatan te vinden en op de begane grond zijn winkels voor toeristen gevestigd. 

De Universiteit van Yucatan is gebouwd in 1711. Tegenwoordig bevinden zich hier de kantoren van de Universiteit. 

Merida's eerste theater was de San Carlos. Na een brand in 1870 werd dit theater opnieuw opgebouwd en Teatro Jose Peon Contreras genoemd.

Musea

Merida heeft een aantal interessante musea. In de oude tempel San Juan de Dios, is het Stadsmusem gevestigd. In het museum vind je de geschiedenis van Merida vanaf de Spaanse koloniale tijd. Aan de Plaza Mayor ligt het Macay Museum met schilderkunst uit Yucatan. Moderne kunst vind je in het Popular Art Museum aan de Calle 59. Aan de Paseo de Montejo ligt het Antropology and History Museum met een tentoonstelling over de Maya geschiedenis en cultuur.

Markten

Aan de Calle 56 is de dagelijks markt 'Lucas de Galvez' te vinden. Dit is de grootste markt van de stad en is de gehele dag geopend. Op de markt zijn etenswaren en huishoudelijke artikelen te vinden. Naast de Lucas de Galvez is de Mercado de Artesanias te vinden, een dagelijkse markt met handgemaakte artikelen waaronder veel kleding. Nabij de Plazo Mayor aan de Calle 65 is de Bazar Garcia Rejon. Een dagelijkse markt met handgemaakte sieraden en groente en fruit.

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

 

Comments powered by CComment