San Cristobal de las CasasDe reis van Palenque naar San Cristobal de las Casas is een goed voorproefje van wat je in Guatemala kan verwachten. De 5 uur durende reis gaat langs slechte wegen door jungle en bergen. Eenmaal aangekomen in San Cristobal staat een frisse verwelkoming te wachten; door zijn ligging in een dal kan het er, vooral 's avonds, erg koud worden. 

San Cristobal de las Casas, opgericht in 1528, is een van de oudste nederzettingen in Mexico. De stad wordt gekenmerkt door de koloniale witte kerken en gebouwen. De Maya in hun kledingdracht geven de stad met 60.000 inwoners kleur. 

Dat de stad strategisch gebouwd is (de lage huizen staan dicht tegen elkaar) is niet zonder reden. Het heeft de Spanjaarden vier jaar gekost voordat de omgeving veilig genoeg was voor het bouwen van de stad. 

De meest recente vijandigheden van de lokale bevolking, de Zapatista, dateert uit 1994. Het dorp werd 30 uur lang bezet door de Zapatista. Er vielen geen gewonden onder de toeristen. 

De Zapatista zijn nog altijd populair in San Cristobal; elk kraampje heeft wel souvenirs die hiernaar verwijzen. Naast de marktkraampjes en de koloniale gebouwen kan je de indianendorpjes in de omgeving bezoeken. Een van de gidsen die je kan rondleiden in de dorpjes is Mercedes. In bijna alle reisgidsen staat Mercedes vermeld, hou er dus rekening mee dat het wel een grote groep kan worden. Je kan haar 's ochtends ontmoeten op het plein in het centrum van de stad en herkennen aan de paraplu.

Monumenten

Dicht bij de dagelijkse markt aan de General Utrilla ligt de Santa Domingo kerk. De Santa Domingo is, zowel van binnen als van buiten, een van de mooiste kerken van San Cristobal. Omdat het dicht bij de markt is gelegen, zijn er vaak handelaren te vinden die souvenirs verkopen. 

Boven op twee heuveltoppen vind je nog twee kerken: Guadelupe aan de oostkant van de stad en San Cristobal in het westen. Zeker vergeleken met Santo Domingo zijn deze kerken niet bijzonder maar de uitzichten vanaf de heuveltoppen zijn dat zeker wel.

Musea

Aan de Plaza Sivan is het Museo del Amber met een grote collectie amber uit de Simojovel vallei. Het museum verkoopt ook amber. 

Achter de Santa Domingo kerk is het Museo Etnografia y Historia en het Centro Cultural de Los Altos de Chiapas met een collectie kleding en stoffen en een collectie portretten van de Maya tijdens de koloniale jaren. Tegenover Santo Domingo leidt de Chiapa de Corzo naar Casa Na Bolom. Een koloniaal huis met een museum en bibliotheek gewijd aan de Lacandon Maya.

JavaScript must be enabled in order for you to use Google Maps.
However, it seems JavaScript is either disabled or not supported by your browser.
To view Google Maps, enable JavaScript by changing your browser options, and then try again.

 

Comments powered by CComment